Направете слънчева система за своя дом!

Какво е необходимо да зная и какво да направя.

1.Как ще използвам слънчевата система – целогодишно или сезонно?

Ако е сезонно, направете избор на по-ефтин вариант спрямо сградните особенности на Вашия дом. Една инвестиция трябва да бъде разумна и възвращаема – ако използвате топла вода на вилата, само за 2 дена в седмицата през лятото, не изграждайте слънчева система. Тя дори ще носи неудобство по подръжката. Но и много отворени системи се използват целогодишно, но монтажа трябва да бъде изпълнен много добре и да се има впредвид топлинните загуби на външния бойлер.

При избор на слънчева система с бойлер отвън, най-често срещаните са отворен тип с вакуумни тръби. Необходимо е да се съобразите с разтоянието от системата до банята. Налягането на този тип системи е слабо място. Но тези системи са и най-изгодни.

Потърсете ни, за да получите съвет, как е добре да бъде изградена инсталацията и какви материали са необходими  за слънчева система.

Ако особенностите на Вашия дом не са подходящи за отворен тип система, изберете затворена, „под налягане”. Вариантите могат да бъдат с вакуумно-тръбен колектор или с плосък.

Тук отпада необходимостта да се търси достатъчна височина на системата. Може да бъде монтирана дори и под нивото на банята.

2.Избор на бойлер за алтернативна енергия – марка, хром-никел, емайлиран, литри, размер и брой на топлообменника /серпентина /.

Средната консумация на човек е приблизително 40-50л. на ден. Използваните електрически бойлери в домакинствата са с малък обем, но са бързо нагряващи. С топлообменниците, загряването на водата става по-бавно и затова се препоръчват по-обемни бойлери. Например: 4 членно семейство се препоръчва 150 литров бойлер.

По останалите критерии за марка и материал, избора остава Ваш спрямо предпочитания и възможности.

3.Избор на слънчев колектор – вакуумно-тръбен или селективен плосък.

Можем да направим препоръки за избор – в зависимост от начина по-който ще се използва слънчевата инсталация, колко време е необходимо за въстановяване, сезонност, избор на покритие и марка, възможност за монтаж – това трябва да се обсъди, за да удовлетворим вашето желание.

4.Избор на материали за изграждане на слънчевата система – тръбопровод, помпена група, управление, арматура.

Потърсете ни, за да получите съвет, как е добре да бъде изградена инсталацията и какви материали са необходими  за слънчева система.

 

 

 1. Ефективни ли са слънчевите колектори през зимата?

При минусови температури и облачни зимни дни трудно може да се достигне температура на водата подходяща за къпане. Ефективността на слънчевите колектори е в зависимост от вида на колектора, слънцегреенето, температурата на околната среда и от температурата на водата в водопроводната  мрежа, която варира през различните сезони от 10°C през зимата, до 25°C през летните месеци. Селективното покритие улавя по-голям спектар от слънчевите лъчи, но през зимните месеци интезитета е много по-малък и съответно резултатите са таква. При вакуумните тръби влианието на околната температура не е толкова съществено, от колкото при плоските колектори. Опита ни показва затопляне на водата до стойности около от 25˚С в облачни дни до 40 – 45˚С при слънчеви дни през зимните месеци. Но това не е правило за всяка монтирана система.

 1. Замръзват ли вакуумните тръби през зимата?

В райони с характерни много ниски температури през зимата трябва да се използват системи от затворен тип, тъй като те още при инсталирането, се запълват с вода и антифриз в подходяща пропорция ( в зависимост от специфичния регион). При тези системи не са необходими никакви действия от потребителя при прогнози за много ниски температури.

Самите вакуумни тръби при нашите географски условия не замръзват – и по спецификация отговарят до минусови температури, средни за страната.  При слънчева система за битова топла вода с отворена верига, трябва да се монтира  подгряващ кабел към водопровода, свързващ системата, ако ще се използва и през зимните месеци. Ако системата няма де се използва, трябва да се източва водата, ако ще има минусови температури.

 

 1. При градушка има ли опасност да се повредят колекторите ?

Производителят дава гаранция за градушка с размер до 30мм. ледено топче, но е възможно вакуумните тръби да издържат и повече. Дори да се получи счупване на някоя от тръбите, същите могат да се подменят и това не е толкова скъпо, спрямо цената на цялата система.

 1. Каква е течността вътре в колектора и какво ще стане ако се смеси с питейната вода?

При затворените системи се ползва антифризна течност, която дори и да проникне в тръбовата мрежа, няма да има проблем, тъй като не е отровна. Но по принцип това не се случва, защото налягането в затворената верига от колектори е винаги по-ниско от налягането вътре в резервоара за топла вода (налягане на градската мрежа). По този начин, ако се наруши затворената верига, течността няма да се проникне във водата за битови нужди, а ще се случи обратното.

 1. Могат ли слънчевите колектори за топла вода да служат за отопление?

Не може да се разчита, че слънчeвите колектори за топла вода ще осигурят сами отопление през целия зимен сезон, но могат да се използват за подпомагане основната система за отопление. За тази цел, обикновено се използват системи с ре-циркулация на водата. При тях слънчевите колектори се монтират на покрива, а резервоара за топла вода е на по-ниско ниво, като приземен етаж или в мазето. Тези системи се нуждаят от помпа за пренос на енергия от колектора към резервоара и имат по-голям капацитет (по-голяма колекторна площ, по-голям резервоар) отколкото простата термосифонна система. Минус на тези слънчеви системи е, че постоянната циркулация на топла вода в мрежата за топлоразпределение, води до по-големи топлинни загуби, отколкото се „произвежда” през зимните месеци . За да има по-добра ефективност е необходима по-голяма колекторна площ – съответно по-голяма инвестиция. Тук идват и другите въпроси – къде ще се използва системата – в пасивна къща или стандартно строителство.  Рентабилност или експеримент – преценете сами.

 1. Трябва ли слънчевите колектори да са обърнати винаги на юг?

Най-добре е да са на юг, за да се използва пълния капацитет на системата. Друга ориентация ще намали количеството усвоена енергия от слънцето. Разликата от южната ориентация, без да има голямо понижаване на ефективността е до 20°. За по-големи отклонения до 45°, намаляването е в порядъка от 15% през зимните месеци и приблизително 5% през летните месеци.

 1. Само на покрива ли се слагат колекторите или може и на тераса?

Могат да се монтират навсякъде, но е задължително да са на слънчево място, където да се използва максималното количество светлина, което ще попада през деня.

 1. Може ли да се използва слънчев колектор за жилище на по-нисък етаж в блок?

Може да се използва, но ще има известен първоначален разход на вода, преди топлата вода да достигне апартамента. Например, при сграда от 5 етажа, за да достигне топлата вода до втория етаж ще трябва първоначално да изтекат 3-6 литра вода (в зависимост от дължината на тръбите).

 1. Колко ще са загубите от температурата на водата в резервоара през ноща?

Нормално е през нощта, когато температурата на околния въздух е ниска, да има топлинни загуби от резервоара, което води до намаляване на температурата на водата.

Ако вода с температура от 50-60°C се остави в резервоара на типична слънчева система за битова топла вода вечерта, температурата на водата ще се е понижи с от 4 до 6 градуса, в зависимост от сезона.

Във връзка с ефективността на системата се препоръчва топлата вода да се използва до вечерта, а не да се оставя за следващия ден.

 1. До колко градуса се затопля водата?

До 98 градуса максимум и понеже системата е отворена няма опасност да стане каквато и да е авария. При затворения тип система, водата достига до контролираната температура от електроника, монтирана към системата.

 1. Необходимо ли е да се покрива колектора на слънчевата система през лятото, когато няма никой в жилището и не се употребява топла вода ?

Когато през лятото водата в слънчевата система не се използва , температурата на водата в резервоара достига високи температури (от порядъка на 90 °C – 95°C)при отворения тип системи. Това не е проблем, защото системи за битова топла вода са проектирани да издържат на такива високи температури. Следователно, не е необходимо да се покрива колектора на слънчевата система, когато потребителите няма да ползват системата за известен период от време. Иначе, е вярно, че при покриване на колектора, водата в резервоара няма да достига такива високи температури.

При затворените системи това се регулира от електроника, но понякога това не е достатъчно и се включват и други защитни действия на системата. При такава система се обърнете към монтажната фирма за съвети, какво трябва да направите, ако ви очаквате по-голямо отсъствие от вкъщи.

 1. Колко енергия ще осигури слънчевата система за топла вода за една година?

Според досега проведените изследвания и измервания , очакваното енергийно осигуряване е от порядъка на 500kWh до 800kWh на година и на квадратен метър площ на колектора.

Изчисленията са направени при следните условия:

 • едно отвеждане на водата, в края на деня;

 • изпразване на пълен обем на резервоара;

 • отвеждане при температурата на водата когато достигне 40°C .

 1. Как да използваме най-ефективно слънчевата система за топла вода?

Слънчевият колектор има висока ефективност когато оперативната му температура е ниска или иначе казано, когато водата в резервоара е студена. Следователно, основният принцип за ефективно използване е водата в резервоара да бъде с ниска температура сутринта, когато слънчевата ирадиация започва да се повишава. Препоръчва се всичката топлата вода да се използва до сутринта на следващия ден. По този начин слънчевият колектор ще може да започне да функционира при ниска температура и следователно ефективно. При спазване на това правило нивото на ефективност ще се повиши до 20-25%.

 1. Каква е разликата между вакуумно-тръбните и плоските слънчеви колектори?

Плоските колектори приемат слънчевата енергия чрез специални абсорбиращи плочки. На тях има прикачени или вградени каналчета, през които минава т.нар. носещ флуид. Това може да е течност или газ. От абсорбирщата плочка в каналчетата преминава топлина от събраната слънчева енергя и флуидът повишава температурата си. За индустриални и други нужди, където е неободима висока температура на флуида, плоските слънчеви колектори не са ефективни. Те могат да се използват само да повишат температурата на флуида до някъде, а за допълнително повишаване да се използват конвенционални средства.

Вакуумно-тръбните слънчеви колектори са най-модерната иновация в технологичните основи на съвременното производство на слънчеви колектори за топла вода. Слънчевият панел е изграден от множество стъклени модули. Всеки модул е изработен от две различни по диаметър концентрични тръби от боросиликатно стъкло(3,3).  Разстоянието между двете тръби е в пълен вакуум, което възпрепятства излъчването на топлина в пространството. Високата целогодишна ефективност на този тип слънчеви колектори се дължи и на ултравиолетовия и инфрачервения спектър на светлината, преминаващ и през облаците, който също се поглъща и превръща в използваема топлинна енергия не само през ясен ден, а и през студено, дъждовно и облачно време.

 1. Каква е разликата между топлинна тръба (heat pipe) и вакуумна тръба (vacuum tube)?

 

                          21

 

На лявата снимка е изобразена топлинна тръба, а на снимката отдясно е показана вакуумна тръба.

Първо трябва да отбележим, че принципът на двете тръби е различен.

При топлинната тръба има две алуминиеви ребра и едно медно в тръбата. Това е вакуумна тръба със затворена вътрешна медна тръба с течност, която се загрява от вакуумната тръба, като от течно състояние преминава в газ, който се разпространява в топлинната медна тръба до нивото на вътрешния колектор със студена вода, тогава газът се освобождава и преминава отново в течно състояние, по този начин се транспортира топлинната енергия.

При вакуумна тръба на снимката се вижда ясно, че в тръбата е празно.Това е така, тъй като водата се загрява директно в тръбата, в следствие на това се получава висока топлинна абсорбация и ниска топлинна загуба.

Важно е да отбележим, че вакуумната тръба има сравнително по-голям коефициент на полезно действие в сравнение с топлинната тръба.

 1. Каква е разликата между слънчева система с налягане и слънчева система без налягане?

Слънчевата системата без налягане се нарича още отворена или термосифонна система, при нея резервоарът и тръбите не могат да пренасят налягане директно от водния кран и поради това са инсталирани въздушни вентили, през които се освобождава налягането. Така водата отива към душа само с помощта на земното притегляне.

При слънчевата системата с налягане или още затворена система с воден резервоар /бойлер/ към колектора е добавена топлообменна медна серпентина във вътрешния резервоар, налягането се пренася директно от водния кран като достига 0,6 Mpa. При този тип система няма значение на каква височина ще се монтира панелът, тъй като налягането на водата не се пренася от земното притегляне, а директно от водния кран.

При слънчева система с налягане, при която отвън се монтира само колектор, топлопренасянето става с помоща на течност, която циркулира между бойлера / където е монтиран в сградата/ и слънчевия колектор. Към водния резервоар е необходимо да има серпентина, която да загрява водата за ползване. Удачно е да се монтира подходящ контролер, който контролира работата на циркулационната помпа, защита от прегряване, налягане и други функции.

 1. Работят ли вакуумно-тръбните колектори и при минусови температури?

Да, вакуумните колектори работят ефективно и при минусови температури, поради добрата си полиуретанова изолация на водния резарвоар и вакуума при тръбите като не дават дефекти.

 1. Защитени ли са слънчевите колекторите от външни атмосферни условия?

Да, вакумно-тръбните колектори на Suntek имат много добра защита от външните атмосферни условия като градушка, дъжд, сняг и вятър.

 1. Целогодишно ли работят слънчевите колектори и системи за топла вода?

Да, разбира се, нашите слънчеви колектори и системи Ви осигуряват топла вода и комфортен душ 24 часа в денонощието през цялата година. Независимо дали времето е студено, облачно или дъждовно, колекторите и системите са подсигурени с ел. нагревател, който се включва автоматично и Ви гарантира, че ще имате топла вода през цялото време.

 1. Колко голяма соларна система да си взема?

Тук всичко е по преценка на клиента. За улеснение може да се посочи, че е желателно да се осигури по 50 литра топла вода на човек за 1 денонощие и доподгряването с ел.ток  се свежда до минимум. Това е оптимално, като естествено зависи от субективни фактори. Може да се вземе и система с по-малък капацитет,  но тогава доподгряването с ел.ток ще става по-често. Вземайки в предвид тези изходни данни, ние проектираме и монтираме за всеки клиент индивидуално, така че да задоволим в най-пълна степен потребностите му.

 1. Могат ли тези слънчеви колектори да произвеждат и електричество?

Не, не могат. Въпросните слънчеви колектори служат само за подгряване на вода